Највкусното месо на малку поинаков начин!
Состојки:
- 4 кременадли
- 1 праз
- 4 чешниња лук
- 1 пиперка
- 1 домат
- малку брашно
- 1/2 лажичка црвена пипер
- зачини или коцки за супа
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- На масло пропржете праз на кругови, додајте пиперка и излупен домат на коцки па крчкајте додека не омекне.
- Кременадлите посолете ги па исчукајте ги и истријте ги со изгмечен лук. Потоа извалкајте ги во брашно и на врело масло пропржете ги кратко да поруменат. Ставете ги кременадлите во динстаниот кромид.
- Во чинија ставете 1 лажица брашно, додајте зачини или растопете мала коцка за супа, додајте малку црвена пипер, бибер и додајте во кременадлите, па протресете го тенџерето.
- Поклопете и ставете во рерна на половина час за кременадлите убаво да се запечат и омекнат.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во видео рецептот на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи