Блог

Новогодишни грицки со чиа, лен, сусам, семки од сончоглед и свинска маст

Мора да пробате...


Сум правела најразлични грицки Овие ме пленија со својот вкус, можеби поради содржината на квасецот. Најчесто сум ги правела со пециво или без. Топла препорака да ги подготвите. Излегуваат 2 плеха, количински ги има многу.

Подготовка

1. Малку го загреваме млекото, додаваме шеќер и квасец. Промешуваме и оставаме да се активира.
2. Во вангличка се ставаат маста, белката, целото јајце, солта и се мати со миксер 1,2 минути. Со исклучен миксер го додаваме активиран квасец и брашното. Месиме со рака да добиеме мазно, нелепливо тесто.
3. Тестото го делиме на 2 дела. Од нив сучиме правоаголник кори. Дебели од прилика 5,6 мм.
Со модлички вадиме формички по желба. Ги редиме во плех и одма ги печеме, значи не чекаме да стасуваат. Печиме околу 15 минути. Од кога ќе се изладат се чуваат во лимени кутии.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани





Инспирирано од: moirecepti.mk

- Advertisement -
- Advertisement -

Најнови рецепти

- Advertisement -

Повеќе рецепти од овој тип...

- Advertisement -