Равани колач повкусен од баклава. Брза и едноставна подготовка.
Состојки:
- 4 јајца
- 250 гр шеќер
- 250 гр јогурт
- 100 гр путер
- 50 мл масло
- 1 прашок за пециво
- 400 гр брашно
Состојки за сируп:
- 700 гр шеќер
- 500 мл вода
- 2 лажици сок од лимон
Начин на подготовка:
- Јајцата се матат со шеќер, јогурт, масло и стопен путер.
- Додадете прашок за пециво и брашно и повторно вклучете го миксерот.
- Тавата премачкајте ја со масло, ставете го тестото и печете во загреана рерна на 180°C 35-40 минути.
- Состојките за сирупот се готват 15 минути на средна температура.
- Оладениот колач прелијте го со млак сируп, па послужете.
Повеќе на Готви.мк:
Кременадли во слатко-солен сос: Брза подготовка за месо кое се топи во уста
Чоколадни мафини – спремни за миг!
Уштипци од 3 состојки без квасец: Изматете и веднаш пржете, вкусот е фантастичен