Пиперки полнети со ориз – вкусен ручек за посните денови.
Состојки:
- пиперки
- 100 гр ориз
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 1 лажица ајвар
- 3 чешниња лук
- 2 домати или компири
- 200 мл готвен домат
- сол
- бибер
- 1/2 лажичка црвена мелена пиперка
- 1 лажичка брашно
- листови магдонос
- масло
Начин на подготовка:
- На масло пропржете сечкан кромид и морков на коцки. Оризот обварете го и исцедете. Во пропржениот кромид додајте мелена пиперка, ајвар, сол, бибер и готвен ориз.
- Се измешајте. Полнете ги пиперките и затварајте ги со домати или кругови компири. Редете во намастен плех.
- Во чинија ставете брашно и ставете готвени домати и уште толку вода. Изедначете и прелијте ги пиперките. Уште малку намастете и печете на 210 степени околу 50 минути, убаво да поруменат.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт