Карабатак во сос од бело вино и сенф.
Состојки:
- 4-5 батаци или карабатаци (без коски)
- малку рузмарин
- магдонос
- брашно
- путер
- 1,5 главица кромид
- 2 чаши бело вино
- 2 лажици сенф
- тестенини по вкус
- 250 гр шери домати
Начин на подготовка:
- Зачинете го месото со сол и бибер, а потоа посипете брашно од двете страни. Во тава растопете го путерот, па пропржете го месото од двете страни. Извадете од тавата, а потоа додадете го кромидот исечен на ребра. Кога ќе омекне, се прелива белото вино, се готви 5 минути, па се додаваат сенфот и рузмаринот, па се меша. Вратете го месото, покријте, намалете го огнот и оставете уште 10 минути.
- Во меѓувреме сварете ги тестенините. Во готовото месо додадете ги чери доматите кои сте ги преполовиле и оставете на шпорет уште 5 минути. Украсете со сечкан магдонос.
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи