Пилешкото подготвено на овој начин се топи во уста…
Состојки:
- 4 парчиња пилешки гради
- 380 гр тиквици
- 1 лажица маслиново масло
- сол
- бибер
- магдонос
- сув зачин
Состојки за маринада:
- 125 мл суво бело вино
- изрендана кора и сок од 1 лимон
- 2 лажици маслиново масло
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Тиквиците исечкајте ги на кругови, во вок тава загрејте масло и пржете ги тиквиците на силен оган околу 2 минути. Извадете ги тиквиците.
- Месото извадете го од маринада, а маринадата сочувајте ја. Додајте го месото во вок и пржете на средно силен оган.
- Сочуваната маринада прелијте ја преку пилешкото и динстајте додека месото не омекне. Вратете ги тиквиците во вок тавта и загрејте. По желба уште малку зачинете.
Добар апетит!