Вкусна чорба со печурки и компири…
Состојки:
- 500 гр јунешко без коски
- 5 компири
- 2 моркови
- 1 главица кромид
- 350 гр шампињони
- сол
- бибер
- мешавина од зачини
- мелена црвена пипер
- 1 лажица брашно
Начин на подготовка:
- На малку масло пропржете сечкан кромид па, кога ќе стане стакласт, додајте јунешко исечкано на коцки. Зачинете по вкус, прелијте со вода и гответе околу 50 минути.
- Додајте исечкани компири и моркови. Зачинете со мешавина од зачини и гответе околу 20 минути. По потреба долијте вода.
- На масло пропржете шампињони исечкани на листови па додајте ги во месото.
- На масло пропржете лажица брашно и лажица црвена пипер, па додајте во месото со зеленчук. Побиберете и оставете уште 5 минути да крчка на слаб оган.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо