Рецепт за највкусното пилешко со кромид.
Состојки:
- 2 главици кромид
- 3 пилешки гради
- 2 шолји говедска супа
- 100 гр рендан кашкавал
- 1/3 чаша маслиново масло
- 2 лажици брашно
- 2 лажички балсамико оцет
- 1/2 лажичка мајчина душица
- 1/2 лажичка сушена жалфија
- сол и бибер по вкус
Начин на подготовка:
- Кромидот се сечка, се посолува и се пржи во тава. Пилешкото исечете го на големи коцки, зачинете го и посипете го со маслиново масло. Кога ќе се испржи кромидот, додадете балсамико и динстајте уште неколку минути. Извадете го кромидот, а во истата тава пропржете го месото. Потоа извадете го месото во чинија, а во истата тава ставете ја супата, додадете брашно, сол и бибер. Крчкајте околу 5 минути. Вратете го кромидот, промешајте, а потоа и пилешкото. На крајот додадете го кашкавалот и печете во рерна на 180 степени додека кашкавалот не се растопи.
Добар апетит!