Брз и едноставен рецепт за доручек кој ќе го правите постојано.
Состојки за тесто:
- 100 гр кисела павлака
- 1 жолчка
- 10 лажици масло
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за печиво
- 250-280 гр брашно
Состојки за полнење:
- 100 гр сирење
- 1 белка
- 40-50 гр сусам
Начин на подготовка:
- Со лажица соединете павлака и жолчка. Потоа додајте масло, повторно измешајте, па сол и прашок за печиво. Потоа измешајте па додајте половина од брашното, соединете со лажица, па додајте ја другата половина и тогаш замесете тесто со раце. Покријте и оставете да одмори 10 минути. Развлечете го тестото. Поделете на ленти.
- Сирењето иситнете го, па по должина на секоја лента ставете сирење. Затворете ги рабовите на тестото и малку притиснете со прсти. Премачкајте со белка и исечкајте штрудли. Потоа секоја извалкајте ја во сусам. Печете на плех обложен со хартија за печење на 200 степени 15-20 минути.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Кувајмо лако“:
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт