Рецепт за домашен црн леб.
Состојки:
- 500 гр црно брашно
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 1/2 свеж квасец
- 3 дл млака вода
Начин на подготовка:
- Разматете квасец во половина шолја млака вода, со лажичка шеќер и 4 лажички брашно, поклопете и оставете да отстои. Од брашно, сол, подготвен квасец и млака вода замесете тесто, покријте го и оставете околу половина час да се „одмори“. Повторно премесете, обликувајте векна и ставете во намастен плех да стои уште дваесетина минути.
- Пред печењето направете неколку „зарези“ по површината на тестото и посипете ја векната со малку брашно. Печете на 200 степени околу 40 минути додека не добие убава румена кора.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот