Ви донесуваме мексикански рецепт за здрав и вкусен ручек од пилешко месо и зеленчук.
Состојки:
- 2 парчиња пилешки гради
- прстофат црвена пипер
- прстофат куркума
- 2 лажици маслиново масло
- 1 главица кромид
- 1 ситно сечкана пиперка
- 3 раце црн грав
- 1 шолја пченка
- 1 шолја шери домати исечкани на половини
- свеж, сечкан магдонос
- 2 лажици вински оцет
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Измешајте куркума и пипер, и истријте го пилешкото. Загрејте масло и печете го пилешкото по 4 минути од секоја страна.
- Извадете го месото и во тавата додајте кромид и пиперка. Динстајте 1 минута. Додајте грав, пченка, шери домати и 3 лажици вода и гответе, мешајќи, 2 минути. Тргнете од шпорет. Додајте магдонос и оцет. Зачинете со сол и бибер.
- Пилешкото исечкајте го на парчиња и сервирајте со прилог од зеленчук.
Добар апетит!