Запечени макарони со пилешко и сусам.
Состојки:
- 200 гр макарони
- 250 мл павлака за готвење
- 1 јајце
- 1,5 лажички сол
- 150 гр кашкавал
- 200 гр пилешко бело месо
- 2 лажици сусам
Начин на подготовка:
- Гответе ги макароните во солена (1 лажичка сол), зовриена вода. Посолете го пилешкото и пропржете го на малку масло.
- Кога макароните ќе се сварат, исцедете ги и додајте ги павлаката за готвење, изматеното јајце, 1/2 лажичка сол и половина рендано сирење, пилешкото исечкано на коцки и скоро 2 лажици сусам. Измешајте, па префрлете во плех, додадете го преостанатото сирење и посипете со уште малку сусам. Се пече во загреана рерна на 180°C околу 20 минути.
Повеќе на Готви.мк:
Кременадли во слатко-солен сос: Брза подготовка за месо кое се топи во уста
Чоколадни мафини – спремни за миг!
Уштипци од 3 состојки без квасец: Изматете и веднаш пржете, вкусот е фантастичен