Гурмански оброк без месо.
Состојки:
- 4 модри патлиџани
- 2 пиперки
- 1 домат
- 1/2 лута пиперка
- 1 чешне лук
- 2 парчиња леб
- 3 лажици пармезан сирење
Начин на подготовка:
- Излупете ја кората од патлиџаните во тенок слој, само од едната страна. Се редат во плех обложен со хартија за печење, така што страната со кора е свртена надолу. Премачкајте со масло и сол, па печете на 200°C околу 15 минути. Изблендирајте ја пиперката, доматот, лутата пиперка и лукот, па измешајте во сад. Исечете ја кората од лебот, па средината исечкајте ја и додајте во смесата, како и пармезанот. Добро измешајте. Модриот патлиџан исечете го на средина и раширете го, па наполнете го со смесата. Намачкајте со масло и посипете со пармезан. Вратете во рерна уште 20 минути.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи